hu
hu

Kirándulások határon innen és túl

1 Az Esterházyak nyomában - Kismarton (Eisenstadt) és Fraknó vára (Forchtenstein)

Kirándulás az Esterházyak és Haydn nevével fémjelzett ismert hangulatos határ közeli Kismartonba.

 • Látogatás az Esterházy-kastélyban: "Esterházyak fénypontjai" a világhírű Haydn-teremmel és Haydn Explosiv kiállítással. Akkreditált idegenvezetőként a tárlatvezetést én tartom, így a csoport mentesül a plusz kiadástól.

 • Pihenő a kastélyparkban, melyet szép tavaival, különleges építményeivel (Leopoldina templom, Pálmaház stb.) a 19. század egyik legjelentősebb tájparkjaként tartanak nyilván.  

 • Séta a belvárosban: Haydn-ház, Ferencesek temploma, Városháza, Pestisoszlop, Liszt-emlékmű, Hegyi-templom a Haydn-mauzóleummal. 
   
 • A program kiválóan kiegészíthető a fraknói vár felkeresésével, ahol olyan különlegességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, mint Európa legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteménye a legrégebbi magyar és horvát országzászlókkal és a híres Esterházy-kincstár, amely voltaképpen egy barokk csodakamra. 

 • A kismartoni és fraknói kirándulás az alább olvasható ruszti kirándulással is kombinálható

Idegenvezetési díj: ajánlatkérés alapján, időtartamtól, programkombinációtól függően + belépők

Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

A fraknói vár nov. 01-től márc. 15-ig csak hétvégén van nyitva.

2 Kirándulás Rusztra: kitekintés a Fertő-tó osztrák oldalára

Élvezetes kirándulás autóbusszal a Fertő-tó ausztriai oldalán fekvő, ódon városközpontjáról ismert Rusztra. A rendkívül hangulatos „gólyák városa” egyben történelmi borvidék központja.

 • Séta a Fertő-tó partján és a belvárosban, ismerkedés a látnivalókkal: Halászok temploma, Fő tér, „Isten szeme” ház, városháza, evangélikus templom, Borakadémia.
   
 • A ruszti kirándulás jó kiegészítője lehet az eisenstadt-i és / vagy fraknói látogatásnak. 

A program díja: ajánlatkérés alapján, időtartamtól, programkombinációtól függően.

3 Dél-Burgenland kincsei

Kirándulás Közép-Burgenland dimbes-dombos, hangulatos szőlőhegyekkel borított tájain át, ismerkedés magyar vonatkozású látnivalókkal:

 • Borostyánkő (Bernstein): Szerpentinmúzeum - a különleges, helyben bányászott szerpentinkő és megmunkálásának története, egyedülálló borostyán kiállítással és évente változó időszaki kiállítással. A múzeum felett emelkedő vár híres szülötte Almásy László Afrika-kutató, az "Angol beteg" című film ihletője.

 • Máriafalva (Mariasdorf): Burgenland legrégebbi gótikus temploma Zsolnay oltárral, Róth Miksa üvegablakaival, magyar szentek ábrázolásaival. 19. század végi felújítását kiváló építészünk, Steindl Imre vezette. 

 • Németújvár (Güssing): várlátogatás sok érdekességgel a tartomány egyik legnagyobb és legősibb várában, melynek története immár öt évszázada összefonódik a Batthyány család történetével. A vulkáni kúpon emelkedő erőd látványosan emelkedik ki környezetéből, belőle mesés panoráma nyílik mind a négy égtáj irányába.

Idegenvezetés díj: ajánlatkérés alapján, belépők: össz. 20 euro/ fő.

A güssingi vár március 15-től október végéig látogatható.